Dla mnie wytrawne muffiny są wspaniałym obiadowym rozwiązaniem - takie małe, łatwe do porcjowania, a można się nimi najeść. Te są moim pierwszym dziełem i jestem z nich bardzo zadowolona. Wspaniałe dla miłośników fety i paryki! I dla wszystkich innych też. :)
Muffiny z papryką i fetą
porcja na 13 dużych muffinek
zainspirowana tym przepisem z "Okruszków"
Składniki:
- 125 g masła
- szklanka mleka
- 2 jajka
- 150 g sera feta
- 400 g mąki pszennej
- 1 duża czerwona papryka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- po łyżeczce: czarnego pieprzu, słodkiej czerwonej papryki, gałki muszkatołowej, oregano, bazylii, chilli
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Masło rozpuścić i zostawić do ostygnięcia. Paprykę przekroić, oczyścić, posmarować oliwą. Włożyć do żaroodpornego naczynia i piec przez 30-40 minut. Upieczoną i lekko ostudzoną zanurzyć w posolonej wodzie, odczekać chwilę, obrać ją ze skórki. pokroić w kostkę. Ser feta również pokroić w kostkę.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Mąkę przesiać do duzej miski, wymieszać z proszkiem i przyprawami. Dodać paprykę i ser. W oddzielnej misce wymieszać mleko z roztrzepanymi jajkami i masłem. Dodać mokre składniki do suchych. Wymieszać łyżką, nie musi być mocno dokładnie (mogą być grudki, jak zbyt dokładnie to ser się porospada).
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Papilotki wypełniać ciastem do pełna. Piec około 20 - 25 minut. Można jeść na ciepło, choć na zimno są lepsze.
Smacznego!
J.
Mam na oku zrobienie muffinów z fetą i papryką. Brzmią bardzo zachęcajaco!!
OdpowiedzUsuńPrzepis świetny i wyglądają też cudownie
OdpowiedzUsuńTen przepis Muszę dodać do ulubionych, bo aż ślinka cieknie na ich widok
OdpowiedzUsuńniebanalne są niesłodkie babeczki.
OdpowiedzUsuńchetnie bym sie skusila na takie wytawne muffinki:)
OdpowiedzUsuńWytrawne muffinki, to właśnie to na co mam wielką ochotę! :)
OdpowiedzUsuń