czwartek, 14 lipca 2011

Ciasteczka z krówkami



Ostatni przepis z serii "wypieki z kuzynką". Duże, maślane ciacha z karmelowym posmakiem krówek. Po zamknięciu w puszce można je przechowywać kilka dni, ale jak to zwykle u mnie bywa, zniknęły w ciągu doby... Bo każdy kocha małe, brązowe cukierki. Ja ubóstwiam zwłaszcza takie kruche na zewnątrz i półpłynne w środku.

Ciasteczka krówkowe

przepis Nicoli
na około 12-14 dużych ciastek


Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • 4 łyżki maślanki (lub jogurtu, śmietanki)
  • 1 jajko
  • 8-10 pokrojonych w kostkę krówek
Masło, olej, maślankę, cukier i jajko zmiksować na jednolitą masę. Wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać krówki i ostrożnie wymieszać.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać porcje ciasta (w odstępach, bo ciastka rosną), by powstały mniej więcej okrągłe ciasteczka.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 12-15 minut. Studzić na kratce (jeść dopiero, gdy przestygną!). Przechowywać w metalowej, zamykanej puszce.
Smacznego!
P.

13 komentarzy:

  1. Fajowe, też lubię krówki. Chyba to miały być ciasteczka krówkowe, a nie truskawkowe? ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm ciasteczka + krówki = pyszności :) bardzo smakowicie się prezentują!

    OdpowiedzUsuń
  3. prawda, kruche z zewnątrz i lekko ciągnące w środku są najlepsze :) Próbowałam w muffinach, pora na ciasteczka, bo wyglądają tak cudnie, że nic dziwnego że zniknęły w przeciągu doby ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam muffiny z krówkami i były pyszne. Podejrzewam, że ciastka także by mi zasmakowały. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziekuję kikimoro, już zmieniam na "krówkowe", choć czasem musimy pokazać, że na prawdę blondynkami jesteśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. krówki uwielbiam, a w połączeniu z ciastkami tez muszą być super :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale bym sobie pochrupala takie pychotki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. obowiązkowo zrobię je na walentynki dla mojego ukochanego :) on uwielbia wszystko, co jest z krówką :) ile ciastek z takiej ilości składników wychodzi?

    OdpowiedzUsuń
  9. @żiwenszi
    oj tak, polecam dla ukochanego, zwłaszcza jeśli jest słodkolubny :) w zależności od tego, jak rozłożysz ciasto powinno wyjść 12-14 dużych ciastek (lepiej robić duże, w małych jest za mało krówki ;p)

    OdpowiedzUsuń
  10. dziękuję za odpowiedź, jutro zabieram się za moje ciasteczka krówkowe i na pewno zdam relacje jak wyszły ;) POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
  11. a więc... ciasteczka wyszły trochę takie wilgotne i przez krówke się trochę lepiły,ale w smaku...ok, przynajmniej mój Ukochany mnie o tym zapewniał :) teraz musze spróbować zrobić jakieś muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. A ile cukru się do nich dodaje? W przepisie jest, że "cukier i jajko zmiksować na jednolitą masę", natomiast nie widzę cukru w "składnikach".
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)