wtorek, 12 lipca 2011

Muffiny z M&M's


Zdaje się, że nie znam osoby, która nie lubi małych, kolorowych, czekoladowych drażetek. Nie dziwne więc, że gdy goszcząca u mnie kuzynka z zapałem postanowiła upiec coś ze mną, jej wybór padł właśnie na muffiny z dodatkiem M&M's. Babeczki wyszły nam mięciutkie i słodziutkie, a ku naszemu zaskoczeniu drażetki zabarwiły ciasto na zielono.

Muffiny z M&M's
porcja na 12 muffinów
z książki 'Muffinki'

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 125 g drażetek czekoladowych M&M's
  • 30 g posiekanej w małe kawałki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 75 g cukru
  • 75 ml oleju
  • 300 g maślanki
Składniki na polewę:
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżki mleka


Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami / wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Mąkę wymieszać z większością drażetek (część zostawić do ozdobienia wierzchu), czekoladą, proszkiem, sodą i solą.
Jajka roztrzepać. Dodać cukier, olej i maślankę, wymieszać.
Masę jajeczną połączyć z masą mączną.
Foremki napełnić ciastem (do 3/4 wysokości). Piec przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut i wyjąć muffiny z formy. Studzić na kratce.
Przygotować polewę: czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej (w misce nad wrzątkiem). Polać muffiny roztopioną czekoladą, na wierzchu położyć pozostawione M&M's. Podawać, gdy polewa zastygnie.

Smacznego!
P.

5 komentarzy:

  1. Wyglądają świetnie. ;) I mają fajny kolor. :D
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. faktycznie lekko zielonkawe :) widocznie te zielone dominuja w stadzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś je też robiłam, i potwierdzam że smakują bardzo dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłam, bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)