wtorek, 30 sierpnia 2011

Krajanka brzoskwiniowo - owsiana


Po wszystkich słodkich ciastach miałam ochotę na jakiś lżejszy wypiek. Padło na pyszną owsianą krajankę. Jest lekka, nawet zdrowa i zdecydowanie pyszna. Dzięki brzoskwiniom ciasto nie jest suche i można je jeść i jeść... :)




Krajanka brzoskwiniowo - owsiana
porcja na blaszkę o wymiarach 25x15 cm
przepis pochodzi z How Sweet It Is

Składniki:
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 100g rozpuszczonego masła
  • 4 dojrzałe, średniej wielkości brzoskiwnie
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Brzoskwinie obrać i pokroić na małe kawałki.
W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, płatki owsiane, cynamon i sól. Dodać masło i aromat, wymieszać. Dodać brzoskwinie.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy. Dokładnie docisnąć do dna. Piec przez 25-30 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia na około 45 minut. Kroić na kwadraty o boku 3 cm.


Smacznego!
J.

4 komentarze:

  1. Uwielbiam owsiane wypieki, to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Blondyneczko!
    wiesz, jak wprawic w zachwyt ;]
    bardzo lubię takie owsiane słodkości.




    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Owsiane wypieki to coś co uwielbiam i nigdy sobie nie odmawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)