Piekąc różne owocowe ciasta stęskniłam się za sernikami. A z powodu mojej jeżynowej akcji zdecydowałam się na sernik z tymi właśnie owocami. Jest bardzo delikatny, lekki i kremowy. Zdecydowanie nie zalicza się do tych suchych i zapychających serników... Jeżynowa nuta genialnie dopełnia smak. Tylko nie wiem czemu podczas pieczenia jeżynki zrobiły się czerwone, jakby były niedojrzałe. ;)
Lekki sernik z jeżynami
przepis pochodzi z The Australian Women's Weekly "Cheesecakes, pavlovas & trifles"
porcja na tortownicę o średnicy 20 cm
Składniki:
porcja na tortownicę o średnicy 20 cm
Składniki:
- 200 g jeżyn (mogą być również mrożone, ale wtedy należy je wcześniej rozmrozić na bibułce, która pochłonie wodę)
- 200 g serka wiejskiego
- 250 g serka kremowego, może być 3 - krotnie mielony
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3/4 szklanki cukru pudru (165 g)
- 2 jajka
- 1/3 szklanki kaszy manny (55 g)
- 1/4 szklanki mąki wymieszanej z 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (35 g)
- 1/4 szklanki maślanki lub kefiru, może być nawet kwaśna śmietana (60 ml)
Serek wiejski potraktować blenderem, by był gładki, zmiksować z serkiem kremowym i cukrem pudrem. Dodawać jajka, po każdym miksując. Wmieszać kaszę manną, mąkę z proszkiem, na końcu maślankę i ekstrakt z wanilii. Dokładnie wymieszać.
Całość wlać do tortownicy, dokładnie uszczelnionej folią aluminiową. Na wierzch wyłożyć jeżyny. Przykryć folią od góry, by sernik pozostał jasny, a owoce się nie wysuszyły.
Piec w temperaturze 170°C przez około 45 minut (uwaga: nie pieczemy do tzw. suchego patyczka, tyle czasu powinno wystarczyć!). Można podawać oprószony cukrem pudrem.
Smacznego!
J.
Całość wlać do tortownicy, dokładnie uszczelnionej folią aluminiową. Na wierzch wyłożyć jeżyny. Przykryć folią od góry, by sernik pozostał jasny, a owoce się nie wysuszyły.
Piec w temperaturze 170°C przez około 45 minut (uwaga: nie pieczemy do tzw. suchego patyczka, tyle czasu powinno wystarczyć!). Można podawać oprószony cukrem pudrem.
Smacznego!
J.
Pięknie wygląda, tak puszyście. :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
Ale ładny! Leciutki i z fajnymi "górkami" z jezyn :)
OdpowiedzUsuńBardzo interesujący przepis! Nigdy nie widziałam, żeby ktoś dodawał serek wiejski. Koniecznie muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńŚwietny. Zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie jadłam jeżyn.. chyba całe wieki.. a chętnie bym upiekła coś z tymi owocami :)
OdpowiedzUsuń