czwartek, 25 sierpnia 2011

Lekki sernik z jeżynami


Piekąc różne owocowe ciasta stęskniłam się za sernikami. A z powodu mojej jeżynowej akcji zdecydowałam się na sernik z tymi właśnie owocami. Jest bardzo delikatny, lekki i kremowy. Zdecydowanie nie zalicza się do tych suchych i zapychających serników... Jeżynowa nuta genialnie dopełnia smak. Tylko nie wiem czemu podczas pieczenia jeżynki zrobiły się czerwone, jakby były niedojrzałe. ;)


Lekki sernik z jeżynami 
przepis pochodzi z The Australian Women's Weekly "Cheesecakes, pavlovas & trifles"
porcja na tortownicę o średnicy 20 cm


Składniki:
  • 200 g jeżyn (mogą być również mrożone, ale wtedy należy je wcześniej rozmrozić na bibułce, która pochłonie wodę)
  • 200 g serka wiejskiego
  • 250 g serka kremowego, może być 3 - krotnie mielony
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru (165 g)
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki kaszy manny (55 g)
  • 1/4 szklanki mąki wymieszanej z 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (35 g)
  • 1/4 szklanki maślanki lub kefiru, może być nawet kwaśna śmietana (60 ml)
Serek wiejski potraktować blenderem, by był gładki, zmiksować z serkiem kremowym i cukrem pudrem. Dodawać jajka, po każdym miksując. Wmieszać kaszę manną, mąkę z proszkiem, na końcu maślankę i ekstrakt z wanilii. Dokładnie wymieszać.
Całość wlać do tortownicy, dokładnie uszczelnionej folią aluminiową. Na wierzch wyłożyć jeżyny. Przykryć folią od góry, by sernik pozostał jasny, a owoce się nie wysuszyły.
Piec w temperaturze 170°C przez około 45 minut (uwaga: nie pieczemy do tzw. suchego patyczka, tyle czasu powinno wystarczyć!). Można podawać oprószony cukrem pudrem.

Smacznego!
J.

5 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda, tak puszyście. :D

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ładny! Leciutki i z fajnymi "górkami" z jezyn :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo interesujący przepis! Nigdy nie widziałam, żeby ktoś dodawał serek wiejski. Koniecznie muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny. Zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ja dawno nie jadłam jeżyn.. chyba całe wieki.. a chętnie bym upiekła coś z tymi owocami :)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)