Mimo, że sezon na borówki niedługo się skończy przedsatwiam pierwszą borówkową odsłonę. Lekkie ciasto, które jest sernikiem, ale na tyle niskim, że mi przypomina tartę. Wyjątkowa owocowo - serowa pyszność!
Serniko - tarta borówkowa
porcja na blaszkę o wymiarach 20x25 cm
przepis pochodzi z Pass the Plate
Składniki:
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka borówek (świeżych lub mrożonych)
- 1/4 szklanki soku pomarańczowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru pudru
- 100 g masła
- 225 g sera mielonego (na serniki)
- pół szklanki cukru
- 1 łyżka mąki
- 2 jajka
- 2 łyżeczki skórki z pomarańczy
- 2 łyżeczka aromatu waniliowego
Umieść cukier, mąkę kukurydzianą, sok pomarańczowy i borówki w małym rondelku. Gotuj na małym ogniu, aż zmiękną i zaczną się gotować. Zdejmij z planika i odstaw.
Umieść mąkę, cukier puder i masło w mikserze i miksuj, aż utworzą kruszonkę. Przełóż do wysmarowanej masłem formy i dociśnij mocno do spodu. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Kiedy kruszonka będzie się piec, zmiksuj ser i cukier. Dodaj mąkę, jajka, aromat waniliowy i skórkę z pomarańczy.
Wyłóż ser na kruszonkowy spód. Rozłóż nożem borówki na serze tworząc abstrakcyjne wzory.
Włóż blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 20 minut.
Odstaw do ostudzenia, podawaj jak całkiem ostygnie.
Smacznego!
J.
Piękna tarta, z chęcią zjadłabym teraz duży kawałek :D
OdpowiedzUsuńAle cudnie wygląda! Taki sernik w ciapki :)
OdpowiedzUsuńojej , jakbym wgryzła się w to ciasto , wygląda na mega pyszne
OdpowiedzUsuń