piątek, 26 sierpnia 2011

Serniko - tarta borówkowa


Mimo, że sezon na borówki niedługo się skończy przedsatwiam pierwszą borówkową odsłonę. Lekkie ciasto, które jest sernikiem, ale na tyle niskim, że mi przypomina tartę. Wyjątkowa owocowo - serowa pyszność!

Serniko - tarta borówkowa
porcja na blaszkę o wymiarach 20x25 cm
przepis pochodzi z Pass the Plate
Składniki:
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka borówek (świeżych lub mrożonych)
  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 225 g sera mielonego (na serniki)
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki skórki z pomarańczy
  • 2 łyżeczka aromatu waniliowego
Umieść cukier, mąkę kukurydzianą, sok pomarańczowy i borówki w małym rondelku. Gotuj na małym ogniu, aż zmiękną i zaczną się gotować. Zdejmij z planika i odstaw.
Umieść mąkę, cukier puder i masło w mikserze i miksuj, aż utworzą kruszonkę. Przełóż do wysmarowanej masłem formy i dociśnij mocno do spodu. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Kiedy kruszonka będzie się piec, zmiksuj ser i cukier. Dodaj mąkę, jajka, aromat waniliowy i skórkę z pomarańczy.
Wyłóż ser na kruszonkowy spód. Rozłóż nożem borówki na serze tworząc abstrakcyjne wzory.
Włóż blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 20 minut.
Odstaw do ostudzenia, podawaj jak całkiem ostygnie.

Smacznego!
J.

3 komentarze:

  1. Piękna tarta, z chęcią zjadłabym teraz duży kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale cudnie wygląda! Taki sernik w ciapki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ojej , jakbym wgryzła się w to ciasto , wygląda na mega pyszne

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)