środa, 19 października 2011

Muffiny kokosowe


Tak, tak - to ponownie muffiny! Kombinacji tych banalnych w przygotowaniu babeczek jest tyle, że wypróbowywanie kolejnych chyba nigdy mi się nie znudzi. W tym wypadku było to dosłownie 5 minut pracy, a potem już tylko do piekarnika i gotowe - czyli akurat żeby czymś uraczyć każdego niezapowiedzianego gościa. Muffiny wyszły mocno kokosowe, bo oprócz wiórków użyłam mleczka kokosowego. W sam raz dla miłośników tych białych orzechów :)

Muffiny kokosowe
porcja na 12 muffinów

Składniki:
  • 220 g mąki pszennej
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • pół szklanki cukru
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki mleczka kokosowego
W jednej misce połączyć mąkę, wiórki, cukier i proszek, a w drugiej olej, jajko i mleczko. Następnie zmieszać zawartość obu naczyń (łyżką, mikser jest przy muffinach zbędny). Wypełnić ciastem formę do muffinek wyłożoną papilotkami / wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Piec przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć z piekarnika. Po 5 minutach wyjąć z blaszki i studzić na kratce.

Smacznego!
P.

2 komentarze:

  1. Kokosowe? Porywam jedną na jutrzejsze śniadanie :>

    OdpowiedzUsuń
  2. Juz od dawna szukam latwego i niedrogiego przepisu na kokosowe cuda!

    Dzieki BARDZO! :D

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)