środa, 26 października 2011

Racuszki waniliowe


Moja współlokatorka twierdziła, że kuchnia to dla niej czarna magia i podziwiała radość, z jaką ja przebywam przy garach. Okazało się jednak, że trochę zaniżyła swoje umiejętności - jest mistrzynią patelni i gdy tylko ma chwilę wymyśla coraz to fajniejsze placki i naleśniki. A ja dzielnie obserwuję i naśladuję. Te racuszki wyjątkowo przypadły mi do gustu - delikatne, o wyczuwalnym waniliowym smaku, w sam raz na słodką kolację.


Racuszki waniliowe

Składniki:
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • łyżeczka esencji waniliowej (nie aromatu!)
  • 150 g mąki
  • 150-200 ml mleka
  • cukier puder do posypania
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, schłodzić w lodówce. Żółtka utrzeć z cukrem i wanilią. Dodać mąkę i mleko (tyle, by masa była gęsta), zmiksować. Do masy delikatnie wmieszać ubite białka. Smażyć niewielkie placuszki na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Podawać z cukrem pudrem.

Smacznego!
P.

3 komentarze:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)