środa, 30 listopada 2011

Sbrisoletta - włoski jabłecznik


La sbrisoletta - włoska wersja szarlotki sypanej. Według mnie strzał w dziesiątkę, najbardziej podobała mi się konsystencja ciasta - dzięki kaszy mannie bardzo ciekawa. Na dowód, że warto zrobić powiem, że mój szarlotkożerca zazwyczaj  na pytanie, czy smakowało mówi: "tak", ewentulanie "dobre". A tym razem usłyszałam "pyszne" i następnego dnia odebrałam telefon z prośbą o nową blaszkę :).

Sbrisoletta

Składniki:
  • 200 g mąki [u mnie pół na pół pszenna i krupczatka]
  • 200 g kaszy manny
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • szczypta soli
  • torebka drożdży suszonych
  • 800 g jabłek
  • pół łyżeczki cynamonu
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka mleka
Przesiać mąkę do miski, dodać drożdże, mannę, cukier, masło w kawałkach i sól. Całość wyrabiać koniuszkami palców, rozkruszać dłońmi,  aby otrzymać ciasto o konsystencji wielu małych grudek. 
Zetrzeć obrane jabłka na dużych oczkach tarki, dodać cukier waniliowy i cynamon. 
Tortownicę wysmarować masłem, wysypać połową ciasta tak, aby zachodziło na brzegi formy. Wyłożyć nadzienie jabłkowe i posypać pozostałą ilością ciasta. Wierz polac żółtkiem roztrzepanym w szklance mleka. Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym na 190 stopni. Na ciepło było pyszne, ale nieco się rozpływało, więc polecam przed podaniem wystudzić jeszcze w tortownicy, potem jest równie smakowite, a przy okazji zwarte.
  

Smacznego!
P.

7 komentarzy:

  1. Ciekawa szarlotka, takiej jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smakowicie, chętnie spróbowałabym takiej wersji ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy na wierzch trzeba wylać całą szklankę mleka z żółtkiem?

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, dokładnie :) i nie trzeba się bać konsystencji, o tę płynność tu chodzi :)

      Usuń
    2. Jeszcze mam jedno pytanie. Czy kwadratowa blaszka
      20x20 cm starczy czy musi być większa?

      Z góry dziękuję za odpowiedź :)

      Usuń
  4. Czy trzeba dać zwykłą kaszę mannę czy błyskawiczną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepraszam, że dopiero odpisuję, jakoś umknął mi komentarz. Robiłam ze zwykłą, ale myślę, że błyskawiczna też się sprawdzi. A co do wcześniejszego pytania - jak najbardziej, blaszka 20x20 będzie ok, ja robiłam w tortownicy 21cm

      Usuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)