poniedziałek, 14 listopada 2011

Słodkie odrywane drożdżowe bułeczki




Najprostsza wersja drożdżówek - żadnego nadzienia, tylko pulchne żółciutkie ciasto pod warstwą kruszonki. Tym razem w  formie bułeczek do odrywania z wielkiego drożdżowego kwiatka. Najlepsze oczywiście jeszcze ciepłe.


 
Słodkie odrywane bułeczki drożdżowe

Składniki:
na około 45 bułeczek

  • 1 kg mąki
  • 100 g drożdży
  • 600 ml mleka
  • kostka margaryny
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 1,5 szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • otarta skórka i sok z 1 cytryny
Kruszonka:


Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach ciepłego mleka z cukrem, odstawić na 10 minut. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać zaczyn, posiekaną margarynę i pozostałe składniki. Dobrze, długo wyrabiać ciasto. Uformować kulę, przykryć miskę ściereczką odstawić na 1,5 h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zagnieść ponownie i odrywać fragmenty formując małe kule. Układać bułeczki w niewielkiej odległości na okrągłej blasze (mi wyszły 3) wysmarowanej tłuszczem, na kształt kwiatka. Przed włożeniem do pieca, posypać bułeczki kruszonką i posmarować roztrzepanym jajkiem i odstawić jeszcze na 15 minut do podrośnięcia. Piec 45-50 min - 1h w temperaturze 190 stopni. Najlepsze jeszcze na ciepło.


Smacznego!
P.

3 komentarze:

  1. Śliczne maleństwa :D Ale mi narobiłaś ochoty na drożdżowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Są cudowne, ale czy na pewno najpierw kruszonka a potem roztrzepane jajko?

    OdpowiedzUsuń
  3. ale cudne sa:) i z checia kilka porwe:)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)