wtorek, 6 grudnia 2011

Miodowe ciasteczka na Mikołajki


Dziś pierniczki o mocno miodowym posmaku. Należą do takich, jakim należy dać choć 2-3 dni na zmięknięcie, ale warto poczekać. I koniecznie trzeba je fantazyjnie ozdobić - u mnie powstały całkiem zabawne stworki. Ciastka posłużyły jako prezent mikołajkowy - bo wyznaję zasadę, że duże niespodzianki pod choinkę, a na 6 grudnia najlepiej przygotować ciekawe łakocie.

Ciasteczka miodowe

Składniki:
  • 500g mąki
  • 150g miodu
  • 100g cukru pudru
  • 100ml oleju
  • 1/2 łyżeczkisody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • + składniki do dekoracji, według uznania (u mnie polewa czekoladowa, posypka, kulki czekoladowe, czerwony lukier)
Do rondelka wlać olej, dodać miód i cukier, lekko podgrzać, by składniki się połączyły.
Masę dodać stopniowo do mąki wymieszanej z cynamonem i sodą, szybko zagnieść w gładkie ciasto.
Rozwałkować na grubość około 0,5 centymetra i wycinać dowolne kształty. ciasteczka ułożyć na pergaminie do pieczenia i piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Wystudzić na kratce, następnie udekorować według własnej fantazji / dostępnych środków.

  
Smacznego!
P.

2 komentarze:

  1. Trochę jak Muminki wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prześliczne ciasteczka, a ja dzisiaj zjadłam ogromnego ciasteczkowego ludzika :D

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)