czwartek, 29 grudnia 2011

Trufelki z pierniczków


Robiąc poprzednie trufle, wiedziałam, że szybko zabiorę się za kolejne. Te mają jeszcze świąteczny posmak - ciekawą chrupkość zawdzięczają bowiem zawartości pokruszonych pierników. Ponownie jednak zdecydowanie podkreślam, że powinny być przygotowane na bazie czekolady gorzkiej, mam wrażenie, że mleczna odebrałaby im wykwintnego smaku. Choć oczywiście o gustach się nie dyskutuje i na pewno można też zaszaleć ze słodszą, delikatniejszą wersją.


Trufelki z pierniczków


Składniki:
  • 150 g pierniczków w czekoladzie
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 4 łyżki miodu
  • 100 g rodzynek
  • 50 g suszonych śliwek, posiekanych
  • 2 łyżki wiórków kokosowych (+ więcej do obtoczenia)
  • łyżka przyprawy do piernika (+ więcej do obtoczenia)
  • łyżka cynamonu

Pierniczki bardzo dokładnie rozdrobnić (można nawet zetrzeć na tarce). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać pierniczki i pozostałe składniki, jak najdokładniej wymieszać. Zwilżonymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać w przyprawie / wiórkach kokosowych. Odstawić na jakiś czas w chłodne miejsce, by dobrze stężały.

Smacznego!
P.

4 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł! Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. wooow, jaki pomysł :) bardzo mi się podoba, chyba zetrę pierniczki, których nie zjemy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wszystkie trufelki tak pysznie poprawiają humor.

    OdpowiedzUsuń
  4. to się nazywa kreatywna kuchnia:)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)