piątek, 24 lutego 2012

Baci di ricotta



Na sam koniec naszych karnawałowych wypieków prezentujemy to, co uznałyśmy za zdecydowanie najsmaczniejsze. Malutkie pączusie, niezwykle delikatne dzięki dodatkowi ricotty. Serowe, ale w zupełnie inny sposób niż tradycyjne oponki. Wyglądają jak małe pączki, ale z tymi tradycyjnymi łączy je tak naprawdę wyłącznie smażenie w głębokim tłuszczu. Wręcz rozpływające się w ustach. A że są takie małe - wręcz na jeden kęs - sięga się raz po raz po kolejne i nic dziwnego, że znikają w błyskawicznym tempie.




Baci di ricotta
przepis Nigelli z "Feast"

Składniki:
  • 200 g serka ricotta
  • 2 jajka
  • 75 g mąki
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
Ponadto:
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Serek ricotta i jajka ubić mikserem na gładką masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, cukier i wanilię. Ubić wszystko mikserem.
Do płytkiego garnuszka lub patelni wlać 2 - 3 cm oleju. Rozgrzać. Łyżeczką wykładać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron jak pączki (w średniej temperaturze, by zdążyły dojść w środku). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego!
J.& P.


3 komentarze:

  1. Chcę chociaż jednego! Pyszne muszą być :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Wyglądają delikatnie i słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne są! Tez je robiłam:)
    Fajnie u Ciebie wyglądają.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)