sobota, 17 marca 2012

Odrywane drożdżowe ciasto cytrynowe



Troszkę inna i ciekawsza wersja ciasta drożdżowego. Wspaniale nadaje się do podjadania, na przykład przy filmie lub miłej rozmowie. Najprzyjemniej je się je po kolei odrywając palcami kawałki ciasta... Krojone i jedzone widelczykiem nie smakuje tak znakomicie. Po wcześniejszych, zakończonych porażkami próbach zrobienia serowego lukru, zdecydowałam się jeszcze raz zaryzykować zrobienie go. I wyszedł znakomity, smakujący jak zwyczajny lukier, ale trochę mniej słodki i zdecydowanie mniej "zapychający". Poza tym polane nim ciasto nabiera wspaniałej wilgoci i staje się wręcz idealne... Osobiście mocno odradzam pomijanie lukru, choć i bez niego ciasto jest pyszne. :)


Cytrynowe ciasto odrywane
przepis z Leite's Culinaria
Składniki:
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie (7g) suszonych drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki pełnego mleka
  • 55 g masła
  • 1/4 szklanki wody
  • 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
Na nadzienie cytrynowe:
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżki skórki startej z cytryny
  • 1 łyżka skórki startej z pomarańczy
  • 55 g masła
Na lukier serowy:
  • 85 g twarogu mielonego (sernikowego)
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka pełnego mleka
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Dwie szklanki mąki wymieszać z cukrem, drożdżami i solą w misce miksera. Mleko z masłem mocno podgrzać, aż masło się rozpuści, zdjąć z palnika, dodać wodę i odstawić, aż troszkę przestygnie. Następnie dodać wanilię i wymieszać. Przelać mleko do miski z mąką i wymieszać łopatką. Wyrabiać mikserem wbijając jajka po jednym. Dodać następne 1/2 szklanki mąki i jeszcze chwilkę wyrabiać, aż ciasto będzie miękkie i gładkie (ale ciągle lepiące).
Przełożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać kilka minut, podsypując ewentualnie pozostałą mąką - końcowe ciasto powinno być miękkie, gładkie, nieklejące i elastyczne.
Przełożyć do miski wysmarowanej cieniutko oliwą, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 45-60 minut, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie wymieszać cukier ze skórkami cytrusowymi w małej miseczce, rozpuścić masło i wysmarować masłem foremkę keksową 22 x 12cm.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 30cm, posmarować masłem i pokroić na 5 poprzecznych pasów (30 x 10cm). Rozsypać na pierwszym 1,5 łyżki mieszanki cukru ze skórkami, przykryć drugim i tak dalej, kończąc na warstwie cukru. Teraz pokroić ciasto znowu w poprzek na 6 równych pasków (10 x 5cm) i układać je na sztorc w keksówce.  Powinno zostać trochę luźnego miejsca po bokach. Przykryć i zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 45 - 60 minut.
Rozgrzać piekarnik do 175ºC, piec około 30-35 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni na wierzchu. Przestudzić w formie 10-15 minut, wyjąć i studzić na kratce. 
Aby zrobić lukier zmiksować serek i cukier, na gładką masę. Dalej ubijając, dodać mleko i sok z cytryny. Lukier powinien być kremowy i gładki. Polać nim wierzch ciasta.


Smacznego!
J.

4 komentarze:

  1. Jaki piękny, słoneczny kolor! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. musi być niezwykle pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię odrywane drożdżowe. Ta wersja wygląda znakomicie i z pewnością tak smakuje :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pełno ostatnio było cynamonowych ale do mnie trafia Twoja wersja cytrynowych, zdecydowanie :) Na pewno upiekę :)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)