czwartek, 12 kwietnia 2012

Chocolate cupcakes


Prawdziwy wysyp babeczek na naszym blogu! Żeby nie było nudno tym razem nie muffiny a cupcakes! Czekoladowe babeczki, które pełnię smaku zyskują dopiero, gdy równocześnie ugryzie się ciasto i krem - czekoladowe niebo. O dziwo, całość wcale nie wyszła przesłodzona. Pyszne, a do tego urocze, prawda?



Chocolate cupcakes
porcja na 12 muffinów


Składniki:


Babeczki:
  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 80 g mlecznej czekolady
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
Krem:
  • 200 g masła
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 200 g waniliowego serka śmietankowego 
  • 50 g mlecznej czekolady
Przygotować babeczki. Wszystkie suche składniki, poza czekoladą połączyć. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Przestudzić, dodać mleko i roztrzepane jajka. Płynną masę połączyć z sypką, wymieszać łyżką. Wypełnić formy do muffinów. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut . Wyjąć, odczekać kilka minut, po czym ostudzić do końca na kratce.
Przygotować krem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i serkiem na gładką masę, a następnie połączyć z czekoladą. Ozdobić kremem babeczki (najlepiej szprycą cukierniczą). Przechowywać w lodówce.


Smacznego!
P.

3 komentarze:

  1. Mam identyczny talerz XD A Cupcakes w Twoim wydaniu wyglądają przesłodko :) Muszę dzisiaj też coś czeko przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znakomite są :) Ukradłabym.

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ apetycznie wyglądają ;)))

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)