sobota, 14 kwietnia 2012

Ciasto marchewkowo-bananowe






Od jakiegoś czasu miałam ochotę na kolejny wypiek z marchewką. W kuchni leżały już niezbyt zachęcające swoim wyglądy banany, postanowiłam je zatem wykorzystać do ciasta. I tak powstało pyszny marchewkowo-bananowy wypiek. Bardzo wilgotne, aromatyczne, nieprzesłodzone ciasto, w sam raz na podwieczorek.



Ciasto marchewkowo-bananowe


Składniki:
  • 2 duże marchewki
  • 2 małe, bardzo dojrzałe banany
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki otrębów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • + na lukier: cukier puder, sok z cytryny
Marchew obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki. Banany obrać ze skórki i rozgnieść.
Mąkę przesiać z proszkiem, sodą, cynamonem i gałką. Dodać otręby i cukier. Jajka roztrzepać, połączyć z olejem i jogurtem, dodać z mąki. 
Do masy wmieszać marchew i banany. Formę (keksówkę) wysmarować tłuszczem i wysypać otrębami, przelać do niej ciasto. Piec około 45 minut w 180 stopniach.
Po 5 minutach wyjąć z formy, dobrze przestudzić. Podawać z lukrem cytrynowym (cukier puder rozetrzeć w soku z cytryny)

Smacznego!
P.

6 komentarzy:

  1. zawsze robię czyste marchewkowe, ale opcja z bananem też do mnie przemawia :)
    pozdrawiam,
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląd tak... puszyście i pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Też myślałam o takim połączeniu, chętnie wypróbuję Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też myślałam o takim połączeniu, chętnie wypróbuję Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. smakuje jak drewno

    OdpowiedzUsuń
  6. Dwa moje ulubione ciasta w jednym :)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)