piątek, 25 maja 2012

Śmietankowe muffiny z truskawkami




Trochę u nas opóźniony ten truskawkowy start, ale ruszamy pełną parą. Tak, wiem, miałam się uczyć i dać sobie spokój z pieczeniem. Ale to jest silniejsze ode mnie. Po pochłonięciu kilograma świeżych truskawek po prostu musiałam część trochę przerobić. Uznałam, że muffiny zabiorą mi najmniej cennego czasu, a do tego będą świetną przygryzką do nauki. Muffiny wyszły oczywiście pyszne i zniknęły w mig. Nie za słodkie, śmietankowe, z wyczuwalną nutą owoców.


Śmietankowe muffiny z truskawkami
porcja na 12 muffinów


Składniki:
  • 200 g truskawek
  • 120 g masła
  • 120 g cukru
  • 1 duże jajko
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
truskawki umyć, obciąć szypułki, pokroić w mniejsze cząstki.
W jednej misce utrzeć masło z cukrem na gładką masę, dodać jajko i śmietanę.
W drugiej misce wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia i sodą.
Połączyć zawartość obu misek, dodać truskawki, wymieszać.
Nakładać do formy wyłożonej papilotkami do ok 3/4 wysokości foremki. Piec około 20-25 minut, do tzw suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.


Smacznego!
P.

5 komentarzy:

  1. aaaah, to juz czas? muffiny z truskawką. Jak smacznie... chyba jedne z lepszych!

    OdpowiedzUsuń
  2. Już wiem, że je kocham. Śliczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne! Zrobiłam wczoraj i dziś już żadnej nie ma :) Chociaż moje musiały się piec ok.35min- może mam po prostu większe foremki albo nie rozgryzłam do końca piekarnika ;)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)