środa, 6 czerwca 2012

Sernik na zimno



Ciężkie czasy nastały dla studentów, czyli sesja. Widać to po naszym blogu. Chyba jeszcze nie było okresu, żebyśmy tak rzadko wstawiały posty. Jednak jeszcze jakiś miesiąc i zaczniemy nadrabiać zaległości pysznymi wakacyjnymi przepisami. Obiecuję. W międzyczasie postaram się powstawiać jeszcze zaległe przepisy. ;) Chociaż dzisiaj nie jest za ciepło, to już w najbliższych dniach ma wrócić słońce i piękna pogoda. Zatem razem z nimi do łask wrócą niezastąpione serniki na zimno. Przedstawiam więc propozycję chyba najprostszego i najbardziej znanego sernika na zimno. Pewnie wszyscy z Was już kiedyś taki robili, więc zapraszam do przypomnienia sobie jego smaku lub przetestowania go po raz pierwszy. :)


Sernik na zimno

na tortownicę 23 cm
Składniki:

  • 4 galaretki owocowe w proszku (żółta, zielona i czerwona, czyli np. cytrynowa, kiwi i truskawkowa + jedna wybrana)
  • 3 serki homogenizowane waniliowe
  • owoce do ułożenia na wierzch: ananasy z puszki, banany, truskawki lub inne
  • paczka okrągłych biszkoptów (bezglutenowych)
  • 3 łyżki kakao

Kakao rozpuścić w małej ilości ciepłej wody, aby miało konsystencję śmietany. Namoczyć w nim biszkopty i wyłożyć nimi spód tortownicy. Trzy kolorowe galaretki rozpuścić w pół szklanki gorącej wody (w oddzielnych miseczkach). Odstawić do ostudzenia na kilka minut. Wymieszać z serkami. Poczekać, aż masy zaczną tężeć. Lekko tężejące masy serowe wylewać po kolei do tortownicy (ja zazwyczaj po wylaniu jednej wstawiam ją na 5-10 minut do lodówki i wylewam potem następną, ale to zależy jak mocno tężejące masy mamy, ważne by utworzyły warstwy, a nie się wymieszały). Po przelaniu mas serowych wstawić ciasto do lodówki na pół godziny. W międzyczasie rozpuścić czwartą galaretkę w pół litra gorącej wody. Wyjąć ciasto z lodówki, na wierzchu poukładać owoce. Zalać ostatnią galaretką. Wstawić do lodówki, aż galaretka stężeje. 
Smacznego!
J.

2 komentarze:

  1. wersji z bananami jeszcze nie jadlam,ale wyglada pysznie!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. sesja jest ohydna. ciasto jest super :-)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)