piątek, 13 lipca 2012

Wiśniowe kieszonki




W ciepłe letnie dni ochota na pikniki wzrasta... Tylko zawsze pojawia się problem, jakie wypieki można zabrać, żeby były pyszne, nie kruszyły się, a jednocześnie były pełne owoców. Ten dylemat idealnie rozwiązują kieszonki. Można je robić z różnymi owocami: wiśniami, truskawkami, jabłkami. W wersjach bardziej wytrawnych, na przykład dodając odrobinę serka brie, albo w tych słodkich, z samymi owocami i przyprawami. Z pewnością sporządzę je jeszcze nie jeden raz, na przykład na weekendowy wyjazd rowerowy. ;) Ja do składania używałam takiego urządzonka do zlepiania pierogów, ale bez problemu brzegi można zlepiać widelcem, jak to było w oryginalnym przepisie, wtedy mają piękny karbowany brzeg! :)



Wiśniowe kieszonki
porcja na około 20 kieszonek
przepis pochodzi z tego bloga
Składniki:
na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 kostki masła
  • 1/4 szklanki serka kremowego
  • 2 łyżki maślanki
nadzienie:
  • 3 szklanki wiśni, odpestkowanych i pokrojonych na ćwiartki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 łyżki soku cytrynowego 
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego
do posmarowania:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietanki kremówki
Rozgrzać piekarnik do 205 stopni. 
Wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać zimne masło i ser, połączyć. Dodać maślankę i delikatnie zagnieść ciasto. Uformować kulę i owinąć ją folią spożywczą, schować do lodówki.
Wymieszać ze sobą wszystkie składniki na nadzienie, odstawić na 10 - 15 minut. Wyjąć ciasto i rozwałkować, na wysypanej mąką powierzchni, na grubość około 0,5 cm. Wycinać koła o średnicy około 6 cm. Na każdym położyć niewielką ilość nadzienia. Wymieszać jajko z kremówką. Posmarować tym połowę koła, złożyć i połączyć brzegi widelcem (dociskając). Posmarować wierzch ciastek jajkiem. Ostrym nożem wykonać trzy małe nacięcia na wierzchu ciastek. Ułożyć ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec 15-18 minut lub do momentu, aż ciastka będą złote z wierzchu. Wyjąć i ostudzić na kratce.

Smacznego!
J.

5 komentarzy:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)