czwartek, 6 września 2012

Prosta krajanka czekoladowo-kokosowa


Krajanka to takie proste ni to ciasto, ni ciastka. U mnie czekoladowo-kokosowa, wykonana w mig dla odprężenia po bardzo ciężkim dniu. Zadziałała idealnie: kubek kawy, 2 kostki słodziutkiego ciacha pełnego wiórków i od razu miałam lepszy nastrój. Wypiek idealny, gdy mamy mało czasu i żadnych wymyślnych produktów, za to wielką ochotę na smaczny podwieczorek.


Krajanka czekoladowo-kokosowa
na blaszkę 20x30cm

Składniki:
  • 3/4 szklanki mąki
  • 120 g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych

Polewa:

  • 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki wiórków kokosowych

Masło rozpuścić, połączyć z cukrem. Dodać roztrzepane jajko,  mąkę przesianą z proszkiem i wiórki. Przelać powstałą masę do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną/mąką (warstwa będzie bardzo cienka). Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Przygotować polewę: czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Polewą pokryć wierzch upieczonego ciasta, posypać wiórkami. Pozostawić do schłodzenia, pokroić na niewielkie prostokąty. 


Smacznego!
P.






7 komentarzy:

  1. Ne wiedzieć czemu, mam bardzo pozytywne wspomnienia związane z krajanką. ;) Kojarzy mi się z pewna książką z dzieciństwa. Pewnie skusiłabym się na kawałek Twojej, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ to musi być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. odkrajankowałabym sobie taki kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie doczytałam ile ma byc tej mąki, napisz proszę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. @Anna W
    już dopisałam, przepraszam za przeoczenie podstawowego składnika :>

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)