środa, 2 stycznia 2013

Keks angielski wg Pierre Herme


W zwyczajnych keksach muszę przyznać, że nie lubię jednej rzeczy - tego jak fatalnie się je kroi. Wszędzie są okruszki, a kawałki się rozpadają i ciężko donieść je gościom w całości. Na szczęście jednak już po pierwszym gryzie zapomina się o tych wszystkich niedogodnościach. Keksy bowiem należą do jednej z mych ulubionych grup ciast. Pełne bakalii, nie za słodkie, wspaniale komponujące się z filiżanką kawy. Ten jest zdecydowanie bardziej nasączony niż wszystkie wcześniej przeze mnie pieczone. Przyznam, że kroi się on również lepiej. Po prostu Pierre Herme po raz kolejny pokazał, że można mu zaufać! :)


Keks angielski 
przepis Pierre Herme z książki „Desery”
porcja na keksówkę o długości 28 cm

Składniki:
  • 200 g w temperaturze pokojowej + 10g masła dodatkowo
  • 150 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 300 g mąki pszennej + 2 łyżki do obtoczenia bakalii
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 500 g bakalii (rodzynki, kandyzowane ananasy i skórki z cytrusów, suszone morele, żurawina suszona, figi, śliwki suszone lub inne)
  • 150 ml rumu + 100 ml do nasączania
Dzień wcześniej (lub przynajmniej 2-3 godziny) zalać rodzynki 150 ml rumu. Odstawić do nasączenie.
Rodzynki osączyć z rumu (rumu nie wylewać!). Bakalie pokroić w niezbyt duże kawałki. Dołożyć do rodzynek i całość obtoczyć dwoma łyżkami mąki pszennej.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 240 st. C. Przygotować foremkę keksową o długości 28 cm – wysmarować masłem i obsypać odrobiną mąki.
300 g mąki przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia. W drugiej misie utrzeć 200 g masła z cukrem pudrem. Cały czas ucierając dodawać po 1 jajku, a następnie stopniowo dodawać mąkę na przemian z rumem, w którym nasączane były rodzynki. Gdy ciasto będzie już gładkie – dodać bakalie – wymieszać dokładnie najlepiej drewniana łyżką lub silikonową szpatułką.
Foremkę wypełnić ciastem i wstawić do piekarnika. Jednocześnie obniżyć temperaturę do 180 st.C.
W małym rondelku roztopić pozostałe 10 g masła. Ciasto piec przez ok. 10 min. aż na powierzchni utworzy się delikatna skórka. Wyjąc ciasto z piekarnika, zanurzyć nóż w roztopionym maśle i naciąć ciasto wzdłuż, po to by równomiernie rosło. Ponownie wstawić do piekarnika i piec przez ok. 1 godzinę. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Patyczek wetknięty w środek ciasta powinien być suchy.
Odstawić ciasto do ostygnięcia na 10 min. Wyjąc z formy i nasączyć 100 ml rumu. 

Smacznego!
J.

3 komentarze:

  1. Bardzo spodobały mi się zdjecia, takie troche retro, ale mega pasują!
    :D
    pozdrawiam ciepło,
    szana!

    OdpowiedzUsuń
  2. ANTYCIASTKATOR2 stycznia 2013 14:36

    CIASTO STANDARDOWO JUSZ WYGLONDA JAK TARTACZNY ODPAD NO, ALE DO TEGO TO SIE JUŻ PRZYZWYCZAIŁEM

    MUSZE JEDNAKOWOSZ PRZYZNAĆ, ŻE ZDJECIA WRESZCIE WYGLONDAJĄ JAKOŚ, BO POPRZEDNIE ZIEMNIAKIEM ROBIONE CHYBA BYŁY XDD ALBO CEGŁĄ

    WOGULE JAK MOŻNA NAZWAĆ SYNA ARIEL? TO TAK JAKBY MI SIE NAGLE SYN URODZIŁ I BYM GO NAZWAŁ PERSIL LUB LENOR,

    POZDROWIONKA I ZAPRASZAM DO MNIE

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)