piątek, 29 marca 2013

Mazurek waniliowy z migdałami


Do większości świątecznych dań pasuje bogata, kolorowa dekoracja. Mamy się radować, to i jedzenie ma to wyrażać. Są jednak takie rzeczy, które aż żal wymyślnie ozdabiać - mają pozostać nieskalane jak wielkanocny baranek. Takie właśnie odczucia mam wobec mojego tegorocznego mazurka. Waniliowa masa i migdały na kruchym cieście. I już, koniec. Prosto i pięknie. A do tego perfekcyjnie w smaku. Bardzo słodko, na normalną okazję aż nazbyt, ale w przypadku mazurków według mnie właśnie o to chodzi - zjeść kawałek raz do roku, ale tak z przytupem, maksymalnie słodko. 



Mazurek waniliowy z migdałami

Składniki:
  • 250 g mąki
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • łyżka śmietany
  • 2 żółtka
Nadzienie:
  • 4 żółtka
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki esencji waniliowej
  • 4 łyżki płatków migdałowych
Mąkę z solą i cukrem przesiać, dodać starte na tarce masło, rozetrzeć. Dodać śmietanę i żółtka. Szybko wyrobić ciasto, uformować kulę i schłodzić przed 2 godziny w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim blachę nasmarowaną tłuszczem. Nakłuć ciasto widelcem, piecz 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotować nadzienie: płatki migdałowe podpiec na suchej patelni, aż lekko się zrumienią. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę, wmieszać do nich esencję waniliową. Masę rozsmarować na podpieczonym cieście, piec jeszcze około 8 minut pod koniec posypując wierzch płatkami migdałowymi. Ostudzić.

Smacznego! 
P.

3 komentarze:

  1. Też nie lubię przesadnych dekoracji które w całości zasłaniają mazurka;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi również się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam mniam, wygląda dobrze : p

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)