środa, 20 marca 2013

Ptysie z bitą śmietaną


Wiem, ostatnio były eklerki, teraz są ptysie, mało różnorodnie u nas. Jednak nie będę ukrywać, że robiłam je za jednym razem, więc przepisy muszą być blisko siebie. Z tego samego, idealnego ptysiowego ciasta. W najbardziej klasycznej, najprostszej i chyba najszybszej wersji - z bitą śmietaną. Do tego wszystkiego wyglądające uroczo po oprószeniu cukrem pudrem. Naprawdę nie sposób się im oprzeć... 

Ptysie z bitą śmietaną
Składniki:
  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
Na nadzienie:
  • 500 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
  • 2 łyżeczki cukru pudru 
  • 2 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie)
Dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia
W rondelku zagotować wodę z masłem. Na gotującą wodę wsypać mąkę i mieszać, by się całość nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od garnka. Pozostawić do całkowitego ostudzenia (jest to bardzo ważne, inaczej ptysie nie urosną w piekarniku).
Po tym czasie zmiksować z jajkami (mikserem ze spiralnymi końcówkami) lub utrzeć drewnianą łyżką. Masę wyciskać na blaszkę za pomocą szprycy bądź rękawa cukierniczego, z ozdobną lub grubą okrągłą końcówką. Można również wyłożyć łyżką. Zachować duże odstępy. Piec w temperaturze 200ºC przez 25-30 minut. Ostudzić na kratce, przekroić na 2 części.
Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, lekko przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz żelatynę. Przełożyć ubitą śmietanę do szprycy lub za pomocą łyżeczki nadziewać ptysie. 
Gotowe oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!
J.

1 komentarz:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)