wtorek, 26 marca 2013

Pyszne ciasto z mlekiem skondensowanym


Zwyczajne ciasto, można by rzec, ale jednak ma w sobie coś niezwykłego. Lekkość? Zdecydowanie. Wyjątkową słodycz? O niej się myśli od pierwszego kawałeczka. Niepowtarzalną miękkość? Można się nią zachwycać już podczas krojenia. I ten wspaniały smak, który zawdzięcza przepysznemu mleku skondensowanemu. Ach, nie idzie się oprzeć... Musicie spróbować!


Pyszne ciasto z mlekiem skondensowanym
porcja na keksówkę 20 cm
Składniki:
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 3/4 szklanki słodzonego mleka skondensowanego

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Foremkę wysmarować masłem i wysypać mąką, odstawić.
Cukier utrzeć z masłem na puszystą, jasną masę, około 3 minut. Wbić jajka, pojedynczo, cały czas miksując. Dodać aromat waniliowy i mleko skondensowane, zmiksować.
Wsypać mąkę, wymieszać całość szpatułką, aż będzie dokładnie połączone.
Przelać masę do formy. Piec aż patyczek wbity w środek będzie wychodzić suchy, około 50-55 minut. Wyjąć, odczekać 10 minut, po czym wystudzić ciasto do końca poza formą. 

Smacznego!
J.

4 komentarze:

  1. Ma bardzo ładny kształt to ciasto :) A jeśli ma mleko skondensowane, to już wyobrażam sobie ten słodki, przyjemny smak... Idealny do herbatki.

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi być słoooodkie:) super wyrosło

    OdpowiedzUsuń
  3. tak wygląda przepysznie cbyhciałoby sie je zjeść

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)