Zwyczajne ciasto, można by rzec, ale jednak ma w sobie coś niezwykłego. Lekkość? Zdecydowanie. Wyjątkową słodycz? O niej się myśli od pierwszego kawałeczka. Niepowtarzalną miękkość? Można się nią zachwycać już podczas krojenia. I ten wspaniały smak, który zawdzięcza przepysznemu mleku skondensowanemu. Ach, nie idzie się oprzeć... Musicie spróbować!
Pyszne ciasto z mlekiem skondensowanym
porcja na keksówkę 20 cm
Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru
- 200 g masła
- 3 jajka
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 3/4 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Foremkę wysmarować masłem i wysypać mąką, odstawić.
Cukier utrzeć z masłem na puszystą, jasną masę, około 3 minut. Wbić jajka, pojedynczo, cały czas miksując. Dodać aromat waniliowy i mleko skondensowane, zmiksować.
Wsypać mąkę, wymieszać całość szpatułką, aż będzie dokładnie połączone.
Przelać masę do formy. Piec aż patyczek wbity w środek będzie wychodzić suchy, około 50-55 minut. Wyjąć, odczekać 10 minut, po czym wystudzić ciasto do końca poza formą.
Smacznego!
J.
Ma bardzo ładny kształt to ciasto :) A jeśli ma mleko skondensowane, to już wyobrażam sobie ten słodki, przyjemny smak... Idealny do herbatki.
OdpowiedzUsuńTo musi być słoooodkie:) super wyrosło
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńtak wygląda przepysznie cbyhciałoby sie je zjeść
OdpowiedzUsuń