poniedziałek, 25 marca 2013

Wielkanocne pisanki - ciasteczka brownies



Czekoladowe wypieki co prawda nie kojarzą mi się z Wielkanocą, ale jak zwykle okazało się, że jeśli chcę coś przygotować bez ruszania się z domu, sięgam do mojej sterty gorzkiej czekolady. W przypływie wieczornej weny twórczej powstały pyszne, mocno czekoladowe, chrupiące z wierzchu, a miękkie w środku ciasteczka a la brownies. Aby było jeszcze fajniej postanowiłam ozdobić je w wielkanocnym stylu. Nieco kolorowych lukrów, niezdarne ręce i dużo śmiechu z przyjaciółką i otrzymałyśmy czekoladowe pisanki. Cudowna świąteczna przegryzka, a przy tym ciekawa  ozdoba stołu.


Wielkanocne pisanki - ciasteczka brownies 
Filozofii Smaku

Składniki:
  • 50 g masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • pół szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 150 g gorzkiej czekolady

Lukier królewski:
  •  białko
  • szklanka cukru pudru
  • barwniki spożywcze
50 g czekolady rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej, aż powstanie gładka masa. Odstawić do przestygnięcia. Masę maślano-czekoladową utrzeć mikserem z cukrem. Wbić jajko, miksujemy. Wsypać mąkę z solą, miksować do połączenia się składników. Pozostałe 100g czekolady pokroić w kostkę i dodać  do masy, wymieszać łyżką. Masę włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Gdy stwardnieje uformować kilkanaście czekoladowych jajek (nie spłaszczać - w czasie pieczenia same się rozpłyną). Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 10-12 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciastka wystudzić. Przygotować lukier królewski: białko powoli ubijać, gdy będzie sztywne dodawać stopniowo cukier i dalej miksować, na koniec dodać ulubione barwniki. Ostudzone ciasteczka udekorować tak, by przypomniały świąteczne pisanki.


Smacznego!
P.


1 komentarz:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)