piątek, 5 kwietnia 2013

Babka pomarańczowa z wanilią i żurawiną



Święta już za nami, na moim stole zagościło jednak tyle cudownych świątecznych smakołyków, że muszę Was jeszcze nimi pomęczyć. Zresztą ta babka jest tak idealna, że łatwo znaleźć dla niej odpowiednią okazję i nie muszą być to święta. Myślałam, że nic nie dorówna mojej zeszłorocznej babce imbirowej (klik!), ale tegoroczna ją dogoniła. Jest po prostu cudowna, o intensywnie pomarańczowo-waniliowym smaku, a do tego pełna mojej ukochanej żurawiny (świetna alternatywa zwłaszcza dla osób, które nie lubią rodzynek w cieście, a jednak nie chcą rezygnować z bakalii). Aż chce się się pochłaniać kawałek za kawałkiem.



Babka pomarańczowa z wanilią i żurawiną
z bloga ZabawySmakiem

Składniki:
  • 190 g mąki pszennej
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  200 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 6 łyżek soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
  • 1/3 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2/3 szklanki żurawiny
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Do miski przesiać obie mąki i proszek do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem i ekstraktem z wanilii na biały, puszysty krem. Wciąż miksując, dodawać po jednym żółtku. Dodać sok z pomarańczy oraz skórkę pomarańczową. Miksując powoli wsypywać mąkę. Białka ubić z solą na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszać do masy. Przełożyć ciasto do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą. Piec przez 50 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić babkę w formie, a następnie wyjąć odwracając blaszkę do góry dnem. Wierzch udekorować bakaliami i obsypać cukrem pudrem.

Smacznego! 
P.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)