wtorek, 16 kwietnia 2013

Bułki do hot dogów



Macie czasem ochotę na fast food? Cóż, ja przyznaję, że czasem przejdzie mi przez myśl wizyta w McDonald's czy innym KFC. Zamiast jednak wybrać się do baru zdecydowanie wolę przygotować domową wersję "śmieciowego żarcia". Raz, że wydaje mi się wówczas mniej śmieciowe, bo przynajmniej znam wszystkie składniki, dwa, że mogę dobrać dodatki po swojemu, i trzy, że mam dużo frajdy z samego przygotowywania i posiłek nie ogranicza się do pochłonięcia tłustej buły w biegu. Tym razem zrobiłam domowe hot dogi. Co najważniejsze - domowe było w nich pieczywo. I okazało się pyszne. Tak dobrych pszennych bułek nie jadłam od naprawdę bardzo dawna. Świeżutkie, puszyste, a do tego świetnie nadające się do rozkrojenia i napakowania ulubionymi dodatkami. Taki fast food raz na jakiś czas zdecydowanie warto zjeść. Pokusiłabym się nawet o stwierdzenie że to taki mój, modny ostatnio, slow food.


Bułki do hot dogów
znalezione tu

Składniki:
na 8 sporych bułek
  • 450 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli 
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1,5 łyżki oleju 
  • jajko do posmarowania
Zrobić rozczyn. Drożdże rozkruszyć, dodać 2 łyżeczki mąki, cukier i 1/4 szklanki wody. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać, dodać do niej sól i wymieszać. Dodać mleko, wodę, olej oraz rozczyn drożdżowy i wyrobić ciasto o jednolitej konsystencji. Uformować kulę, włożyć do dużego naczynia, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej części uformować kulę, jak na okrągłe bułki, a następnie delikatnie rozwałkować ją na placuszek i zrolować go. Ułożyć złożeniem do dołu, podwijając końce pod spód tak by w efekcie bułki miały kształt wałeczków. Układać na blasze wysypanej otrębami lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć cienką, lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, podwojenia objętości, na około 40 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Lekko przestudzić. Rozkroić wzdłuż do 3/4 głębokości i wypełnić ulubionymi dodatkami do hot-doga (parówka, warzywa, sosy).

*Przygotowanie a automacie do chleba:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta, po chwili mieszania dodać skórkę i rodzynki. Gdy program się skończy ciasto wyjąć i formować z niego bułki według powyższego przepisu.

Smacznego!
P.


1 komentarz:

  1. Witaj, widzę, że masz trochę inny przepis na bułki do Hot-Dogów, chętnie wypróbuję.
    Zapraszam w odwiedziny i pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)