środa, 14 sierpnia 2013

Muffiny czekoladowe z brzoskwiniami

Zapraszam na kolejne muffiny owocowe. Tym razem połączenie czekolady i brzoskwiń. Nie jestem miłośniczką ani tych owoców, ani wypieków czekoladowych, ale w tym wypadku byłam zachwycona :) Babeczki wyszły mięciutkie, słodziutkie, dodatkowo wzbogacone o soczystą niespodziankę w samym środku. Aż mi było szkoda, że mogłam zjeść tylko jedną na spróbowanie!

Muffiny czekoladowe z brzoskwiniami

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki maślanki
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki kako
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 3 brzoskwinie, bez pestek, pokrojone w ósemki
Masło roztopić z połową czekolady i cukrem, przestudzić. W jednej misce zmieszać składniki suche, w drugiej roztrzepać jajka z maślanką i dodać mieszankę maślaną. Obie masy połączyć, dodać resztę czekolady (pokrojoną w kosteczkę). Do formy na muffiny wypełnionej papilotkami nałożyć masę, do 2/3 wysokości. Następnie lekko wcisnąć w ciasto po jednym kawałku brzoskwini - tak by wystwało. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Studzić na kratce. Przed podaniem można udekorować lukrem cytrynowym.

Smacznego!
P.

1 komentarz:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)