niedziela, 25 sierpnia 2013

Pani Walewska / Pychotka


Nic, tylko wcinać! Pani Walewska zwana również Pychotką to ciasto, na które od dawna się przyczajałam :) Należy do najbardziej typowych tradycyjnych słodkości podawanych na polskich imprezach rodzinnych. Kruchy, cienki spód, kwaskowate powidła, słodki budyniowy krem i bezowo-orzechowy wierzch i otrzymujemy elegancki kawałek w sam raz na przyjęcie. Nie jest to może mój ulubiony typ ciasta, ale zdecdowanie każdy powinien go kiedyś skosztować. A skąd nazwa? Cóż, pychotka, bo pewnie dla wielu to najlepsze z ciast :) A Pani Walewska? Czyżby słynna metresa Napoleona wymyśliła ten przysmak dla ukochnego? Ciasto wymaga trochę fantazjii i zaangażowania, a do tego jest pyszne - pasuje do niego określenie "romantyczne", takie w sam raz od kochającej kobiety :)


Pani Walewska

Składniki:

Spód:
  • 500 g  mąki pszennej, 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół szklanki cukru pudru, 
  • 250 g  margaryny 
  • 6 żółtek
Beza:
  • 6 białek, 
  • 1,5 szklanki cukru pudru,
  • łyżka mąki ziemniaczanej
Krem:
  •  2 szklanki mleka, 
  • 3 łyżki mąki pszennej, 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • 2 żółtka, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 50 g margaryny 
Dodatkowo:
  • słoiczek powideł lub dżemu porzeczkowego
  • 8-10 łyżek posiekanych orzechów

Składniki spodu szybko wyrobić, podzielić na połowę i schłodzić w lodówce.
Przygotować bezę: białka trzeba ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo, po trochu cukier. Na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.

Prostokątną formę (25 x 33 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wylepić spód blaszki. Posmarować połową dżemu. Następnie wylać połowę masy bezowej. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie trzeba postąpić z drugą częścią ciasta, wierzch posypując orzechami. Placki dobrze wystudzić.
Zrobić krem: szklankę mleka zagotować z cukrami. Resztę mleka zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować, mieszając, by masa była jednolita. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać do niej, cały czas miksując, budyń. Ostudzone placki krucho-bezowe przełożyć masą kremową (tak by na wierzchu znalazł się blat z orzechami. Ciasto schować na kilka godzin do lodówki.

 Smacznego!
P.




1 komentarz:

  1. uwielbiam to ciasto, jest u mnie niemal na każdej imprezie rodzinnej :) śwetnie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)