Wszystkich Świętych, czy Halloween? Dla mnie zdecydowanie spokojna, rodzinna zaduma przy zniczach, nie zabawa w upiory... Co nie oznacza, że nie można choć trochę się powygłupiać - moją namiastką Halloween są dyniowe przysmaki :) Zapraszam na pyszne baaaardzo pomarańczowe ciasto: z dynią i marchewką. Aromatyczne, bardzo wilgotne, pyszne! Ale uwaga, chyba jest nie pierwszej świeżości, bo... zebrała się na nim niezła sieć pajęcza :>
Dyniowo-marchewkowe ciasto Pajęczyna
Składniki:
- 500 g obranej dyni
- 150 g marchewki
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka przyprawy do piernika
- 110 g masła
- 3 jajka
- 150 g cukru
Dekoracja:
- 200 g cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
- barwniki spożywcze (u mnie po dwie krople płynnego barwnika pomarańczowego i czarnego)
Dynię pokroić w duże kawałki i piec w temperaturze 200 stopni aż zacznie się rozpadać lub obgotować na parze. Miękką dynię zmiksować na jednolitą masę. Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
Jajka zmiksować z cukrem, dodać roztopione masło i dalej miksować. Wmieszać mąkę przesianą z proszkiem i przyprawą. Na koniec do masy dodać dynię i marchewkę. Przelać do natłuszczonej tortownicy (około 20cm średnicy). Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Dobrze wystudzić.
Dekoracja: cukier puder rozetrzeć w soku z cytryny tworząc gęsty lukier. Podzielić na dwie części i dodać odrobinę barwnika. Pomarańczowym lukrem dokładnie pokryć cały wierzch ciasta, z czarnego utworzyć za pomocą wykałaczki czy widelca wzór pajęczyny. Zostawić aż lukier dobrze zastygnie.
Jajka zmiksować z cukrem, dodać roztopione masło i dalej miksować. Wmieszać mąkę przesianą z proszkiem i przyprawą. Na koniec do masy dodać dynię i marchewkę. Przelać do natłuszczonej tortownicy (około 20cm średnicy). Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Dobrze wystudzić.
Dekoracja: cukier puder rozetrzeć w soku z cytryny tworząc gęsty lukier. Podzielić na dwie części i dodać odrobinę barwnika. Pomarańczowym lukrem dokładnie pokryć cały wierzch ciasta, z czarnego utworzyć za pomocą wykałaczki czy widelca wzór pajęczyny. Zostawić aż lukier dobrze zastygnie.
Smacznego!
zakochałam się w tych pajęczynach na cieście! <3
OdpowiedzUsuńFantastycznie udekorowane :)
OdpowiedzUsuń