wtorek, 29 października 2013

Dyniowo-marchewkowe ciasto Pajęczyna




Wszystkich Świętych, czy Halloween? Dla mnie zdecydowanie spokojna, rodzinna zaduma przy zniczach, nie zabawa w upiory... Co nie oznacza, że nie można choć trochę się powygłupiać - moją namiastką Halloween są dyniowe przysmaki :) Zapraszam na pyszne baaaardzo pomarańczowe ciasto: z dynią i marchewką. Aromatyczne, bardzo wilgotne, pyszne! Ale uwaga, chyba jest nie pierwszej świeżości, bo... zebrała się na nim niezła sieć pajęcza :>



Dyniowo-marchewkowe ciasto Pajęczyna

Składniki:
  • 500 g obranej dyni
  • 150 g marchewki
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • 110 g masła
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
Dekoracja:
  • 200 g cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • barwniki spożywcze (u mnie po dwie krople płynnego barwnika pomarańczowego i czarnego)
Dynię pokroić w duże kawałki i piec w temperaturze 200 stopni aż zacznie się rozpadać lub obgotować na parze. Miękką dynię zmiksować na jednolitą masę. Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
Jajka zmiksować z cukrem, dodać roztopione masło i dalej miksować. Wmieszać mąkę przesianą z proszkiem i przyprawą. Na koniec do masy dodać dynię i marchewkę. Przelać do natłuszczonej tortownicy (około 20cm średnicy). Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Dobrze wystudzić.
Dekoracja: cukier puder rozetrzeć w soku z cytryny tworząc gęsty lukier. Podzielić na dwie części i dodać odrobinę barwnika. Pomarańczowym lukrem dokładnie pokryć cały wierzch ciasta, z czarnego utworzyć za pomocą wykałaczki czy widelca wzór pajęczyny. Zostawić aż lukier dobrze zastygnie.

Smacznego!
P.


Przepis bierze udział w mikserowej akcji:
Halloween!

2 komentarze:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)