czwartek, 31 października 2013

Sernik dyniowy z białą czekoladą i kurkumą

 

Dziś Halloween - święto bardzo związane z dyniami! Po co podawać nowe przepisy na serniki dyniowe, skoro idealny wg mnie już jest na naszym blogu? Dlatego przypominam Wam stary, przepyszny przepis...

Zgodzę się z jedną rzeczą, dynia idealnie pasuje do wszelkich wypieków i czyni je niepowtarzalnymi. Nadaje wyjątkowy smak, który później zostaje w pamięci na długo. Dodatkowo jest uniwersalna - można ją połączyć z wieloma innymi smakami, aby stworzyć coś nowego. Wspaniale zatem komponuje się ze słodyczą białej czekolady i goryczą kurkumy. To wszystko wraz z delikatnym serem i czekoladowym spodem tworzy jedyny i niepowtarzalny sernik.


Sernik z dynią, białą czekoladą i kurkumą
przepis z tego bloga
porcja na blaszkę 23 cm (można mniejszą, będzie wyższy)

Składniki:
Na spód:

  • 165 g czekoladowych ciasteczek (bezglutenowych)
  • 60 g masła
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • łyżka kakao
Na masę serowa:
  • 500 g twarogu dwukrotnie mielonego
  • szklanka puree z dyni 
  • 2 jajka
  • 125 g cukru pudru
  • 100 g białej czekolady
  • skórka z 1 cytryny
  • łyżka kurkumy
Pokruszyć ciasteczka (można w malakserze), a w kąpieli wodnej rozpuścić masło i czekoladę. Gdy trochę przestygnie połączyć z okruchami i łyżką kakao.
Na spód tortownicy wyłożyć krążek papieru do pieczenia i masę z ciasteczek. Dokładnie ubić pięścią lub łyżką, aby powstała równa warstwa. Formę włożyć na pół godziny do zamrażalnika lub na godzinę do lodówki.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostygnięcia. Twaróg miksować z cukrem na puszystą masę, przez 5 minut. Następnie miksując dodawać stopniowo puree z dyni, skórkę z cytryny i po jednym jajku. Odmierzyć ok. 10 łyżek (lub 1 chochlę od zupy) i dodać do mniejszej ilości masy łyżkę kurkumy. Do drugiej masy dodać rozpuszczoną białą czekoladę i dokładnie wymieszać.
Na ciasteczkowy spód wyłożyć masę serową z białą czekoladą, a na wierzchu utworzyć esy-floresy z masy z kurkumą. Sernik piec godzinę w temperaturze 180 stopni. Ja piekłam przykryty folią. Przed podaniem schłodzić godzinę w lodówce.

Smacznego!
J.

1 komentarz:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)