czwartek, 21 listopada 2013

Rafaello - ciasto na herbatnikach



Jakim cudem tego ciasta nie było dotąd na blogu? Aż sama się zdziwiłam, że zapomniałam o tym znanym i prostym  do przygotowania smakołyku. Dopiero nowa współlokatorka mnie olśniła: pora na przepysznie kokosowe, kremowe ciasto na herbatnikach! Chwila w kuchni i... zrobiłyśmy! Potem jeszcze kilka godzin oczekiwania, aż dobrze się schłodzi i można z łatwością kroić i rozdawać wszystkim łakomczuchom. Po takiej dawce można mieć kokosa dość na jakiś czas, ale zdecydowanie warto.



Ciasto rafaello
Składniki:
  • 1 litr mleka
  • kostka margaryny
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 3-4 duże paczki herbatników 

Przygotować krem budyniowy: 600 ml mleka wlać do garnka i podgrzać. W pozostałej części mleka rozmieszać dokładnie składniki sypkie (obie mąki i cukier) i przelać do ciepłego mleka. Gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż do uzyskania gęstej masy budyniowej. Dobrze ostudzić. Zmiksować z kostką margaryny i dodać połowę wiórków kokosowych, aż do uzyskania gęstej, jednolitej masy.
Dno dużej blaszki wyłożyć  herbatnikami (dość szczelnie), następnie nałożyć warstwę kremu i ponownie pokryć herbatnikami. Układać warstwy aż skończą się składniki tak, by na wierzchu była cienka warstwa masy budyniowej. Obsypać obficie wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawić do lodówki na minimum trzy godziny, by stało się zwarte

Smacznego!
P.

12 komentarzy:

  1. Uwielbiam to ciasto ! Ja zamiast herbatników bardzo często używam solonych krakersów . W tedy słodycz karemu przełamuje słony krakers :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super ciasto
    http://smykwkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. czy napewno mam dodac 1,5szklanki maki,a nie1,5 lyzki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, na pewno, robiłam to ciacho i wyszło genialnie, nie da się zepsuć :) dzięki, super przepis! :)

      Usuń
    2. mi nie wyszło :(

      Usuń
    3. Faktycznie, był błąd w przepisie, już zmienione proporcje. Przepraszam, mam nadzieję, że przy kolejnej próbie wszystko będzie super :)

      Usuń
  4. a margaryny nie trzeba rozpuścić ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, wystarczy, że jest miękka, wtedy mikser sobie z nią poradzi.

      Usuń
  5. kurcze czy mają być takie grudki jak dodaję mleko z mąką do ciepłego mleka ?
    to strasznie pachnie mąką zorbiłam coś zle ?

    OdpowiedzUsuń
  6. w sumie 3 szklanki maki na 1 litr mleka....to nie moze być prawda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak tak, przepraszam, jakiś chochlik się wkradł - powinno być po 0,5 szklanki obu mąk.

      Usuń
    2. Dzień dobry czy przepis jest edytowany i juz jest dobry? ps, nie chce otróć teściowej

      Usuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)