Zimno, szaro, źle. Pora ratować się pożywnymi obiadkami. Zapraszam zatem na dynię w wytrawnej odsłonie - upieczonej w pysznej tarcie. To już resztki dyni w tym sezonie, więc warto pomyśleć o takim właśnie obiadku. Danie rozgrzewa prosto po wyjęciu z piekarnika, ale nadaje się też np. do zabrania do pracy zamiast kanapki, bo na zimno według mnie smakuje najlepiej.
Tarta z dynią
Składniki:
Spód:
Farsz:
Spód:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- duża szczypta soli morskiej
- 1 żółtko
Farsz:
- 300 g podpieczonej dyni pokrojonej w niewielką kostkę
- czerwona cebula pokrojona w piórka i zeszklona na maśle
- 200 ml śmietanki
- 2 jajka
- duża garść startego żółtego sera
- łyżeczka suszonych ziół (u mnie tymianek)
- po pół łyżeczki tartej gałki muszkatołowej i imbiru
- ząbek czosnku, rozgnieciony
- sól, pieprz
Masło posiekać z mąką, dodać sól oraz żółtko i szybko zagnieść ciasto, uformować kulę i schłodzić ją przez około godzinę w lodówce. Ciasto rozwałkować i wylepić nim wysmarowaną masłem i wysypaną kaszą manną / bułką tartą formę do tarty. Ponakłuwać widelcem. Na wierzchu położyć obciążony np. grochem papier do pieczenia . Podpiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 15 minut, zdjąć obciążenie i piec przez kolejne 10 minut.
Na podpieczoną tartę wyłożyć podpieczoną (i ostudzoną) dynię i zeszkloną cebulkę. posypać serem. Zalać masą z roztrzepanych jajek ze śmietanką i przyprawami. Piec przez 30 minut. Smaczne i na ciepło, i na zimno.
Na podpieczoną tartę wyłożyć podpieczoną (i ostudzoną) dynię i zeszkloną cebulkę. posypać serem. Zalać masą z roztrzepanych jajek ze śmietanką i przyprawami. Piec przez 30 minut. Smaczne i na ciepło, i na zimno.
Smacznego!
P.
To musi być smaczne! :D Ja w tym roku zakochałam się w dyni bez pamięci :p
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie, a tarta z dynią musi być pyszna!
OdpowiedzUsuń