środa, 13 listopada 2013

Tarta z dynią



Zimno, szaro, źle. Pora ratować się pożywnymi obiadkami. Zapraszam zatem na dynię w wytrawnej odsłonie - upieczonej w pysznej tarcie. To już resztki dyni w tym sezonie, więc warto pomyśleć o takim właśnie obiadku. Danie rozgrzewa prosto po wyjęciu z piekarnika, ale nadaje się też np. do zabrania do pracy zamiast kanapki, bo na zimno według mnie smakuje najlepiej.


Tarta z dynią

Składniki:

Spód:
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • duża szczypta soli morskiej
  • 1 żółtko

Farsz:
  • 300 g podpieczonej dyni pokrojonej w niewielką kostkę
  • czerwona cebula pokrojona w piórka i zeszklona na maśle
  • 200 ml śmietanki
  • 2 jajka
  • duża garść startego żółtego sera
  • łyżeczka suszonych ziół (u mnie tymianek)
  • po pół łyżeczki tartej gałki muszkatołowej i imbiru
  • ząbek czosnku, rozgnieciony
  • sól, pieprz
Masło posiekać z mąką, dodać sól oraz żółtko i szybko zagnieść ciasto, uformować kulę i schłodzić ją przez około godzinę w lodówce. Ciasto rozwałkować i wylepić nim wysmarowaną masłem i wysypaną kaszą manną / bułką tartą formę do tarty. Ponakłuwać widelcem. Na wierzchu położyć obciążony np. grochem papier do pieczenia . Podpiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 15 minut, zdjąć obciążenie i piec przez kolejne 10 minut. 
Na podpieczoną tartę wyłożyć podpieczoną (i ostudzoną) dynię i zeszkloną cebulkę. posypać serem. Zalać masą z roztrzepanych jajek ze śmietanką i przyprawami. Piec przez 30 minut. Smaczne i na ciepło, i na zimno.


Smacznego!
P.



2 komentarze:

  1. To musi być smaczne! :D Ja w tym roku zakochałam się w dyni bez pamięci :p

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pięknie, a tarta z dynią musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)