wtorek, 3 kwietnia 2012

Muffiny z suszonymi pomidorami i fetą


Kolejny hit z suszonymi pomidorami w roli głównej. Pewnie jeszcze długo będę szaleć za tym produktem i szukać nowych pomysłów na wykorzystanie go. Niektórzy na wyrażenie "wytrawne muffiny" reagują kwaśną miną, ja jednak uważam, że takie babeczki wcale nie muszą być słodkie i świetnie sprawdzają się jako swoiste bułeczki, w  sam raz na śniadanie czy kolację. Dla mnie pycha!



Muffiny z suszonymi pomidorami i fetą
Składnik:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki oliwy (z zalewy pomidorów)
  • 2/3 szklanki gęstej śmietanki
  • 120 g suszonych pomidorów (w oliwie)
  • 150 g sera feta
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki sproszkowanej / drobno posiekanej bazylii
  • szczypta pieprzu
 Mąkę, proszek i przyprawy wymieszać. W oddzielnej misce połączyć jajka, śmietankę i oliwę. Dodać pokrojone suszone pomidory, pokrojoną w kostkę fetę i czosnek (przepuszczony przez praskę). Taką mieszankę dodać do suchych składników i niezbyt dokładnie wymieszać. Włożyć masę do papilotek w formie. Piec w 200C ok 15-20 minut. Zostawić do wystygnięcia.

Smacznego!
P.





3 komentarze:

  1. Ja jako pasjonatka tego typu dań jestem na TAK! Musiały być smaaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. suszone pomidory plus feta o tak :).

    OdpowiedzUsuń
  3. polecam - joanna mazur

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)