czwartek, 10 stycznia 2013

Pszczółka - ciasto orzechowe


Oto najsłodszy smak świąt mojego dzieciństwa. Tęskniłam za tym ciastem kilka lat, aż w końcu w tym roku namówiłam Babcię, byśmy je zrobiły. Orzechy w miodzie i karmelu - wygląda trochę jak plaster miodu i chyba stąd i ze słodkości nazwa. Co więcej, warstwa orzechowa przenika się kruchym spodem, sprawiając, że całość ma ciekawą, ciągnącą się konsystencję. Pycha! Ale uwaga - należy jeść małe kawałeczki, bo wielkiej porcji może nie podołać nawet prawdziwy łasuch. Ciacho zniknęło w święta, ale z powodzeniem można takie zrobić też na każdą inną okazję - na karnawałową imprezę, pokrojone w drobną kostkę będzie idealną słodką przegryzką. A przygotowanie jest bajecznie proste, więc nie zabierze cennego czasu na szykowanie kreacji :)

Pszczółka

Składniki na spód:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
Orzechowa warstwa:
  • 300g orzechów włoskich grubo pokruszonych
  • 100 g cukru
  • 120 g masła
  • 3 łyżki miodu

Ze składników na ciasto szybko zagnieść jednolitą masę, uformować kulę i schłodzić. Ciasto rozwałkować na cienki placek i wyłożyć nim dużą prostokątną blaszkę. Składniki masy wszystkie wrzucić do rondelka i gotować na wolnym ogniu około 5 minut. Gorącą masę wylać na surowy placek i zapiec przez około 30-40 min w temperaturze 160 stopni, w połowie pieczenia można przykryć folią aluminiową, by orzechy nie przypalały się.

Smacznego!
P.

4 komentarze:

  1. wygląda obłędnie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dzisiaj robię, a nie za mało mąki?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja robie dokladnie tak samo, tylko zamiast orzechow wloskich daje platki migdalowe

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)